Cuma, Ağustos 04, 2006

Dünyadan ve Türkiye'den (bence) iyi WOMM uygulamaları

İlk yazıma gelen bir yorumda şöyle deniyor: "Komşu tavsiyesi ile ilaç kullanan bir ülkede, doğru uygulandığında pazarlamada en önemli silahlardan biri haline gelecek. Dünyada bu konuda başarılı-başarısız uygulamalara örnek verirseniz sevinirim."

Bu da aslında benim yazmayı istediğim konulardan bir tanesiydi. Çok iyi oldu. Dünya'daki iyi örnekleriyle ilgili pek çok yerde detaylı bilgi bulmak mümkün, ben de fırsat buldukça yazacağım. Gene de ilk anda akla gelen bir kaç best-practice örneği vermek mümkün.

Viral marketing, WOM marketing'in türlerinden bir tanesi olarak addediliyor pek çok kaynakta. En iyi örnek olarak da hep Hotmail verilir. Bu kadar patlamasına gerekçe olarak her mailin altında otomatik giden "Get your free e-mail at Hotmail" benzeri tag veriliyor. Bu şekilde, gelen maillere cevap yazdıkça, forward ettikçe (biraz Türkingiliş oluyor ama kusura bakmayın) Hotmail bilinirliği ve deneyen kişi sayısı aldı yürüdü. Aynı şekilde Burger King'in Tender Crisp için yaptığı Subservient Chicken internet sitesi de benzer bir ünlü örnek. Ne olduğunu yazmayacağım, eğer daha önce duymadıysanız tavsiye ederim :)

Türkiye'den iyi örnekler mi? Gelen yorumdan aslında çok iyi özetlemiş, ilaçlar ve kozmetik ürünleri. Kadınlar arasında yeni çıkan bir selülit kreminin ya da göz altı torbalarını giderici kremin nasıl yayıldığına şahit oldunuz mu? Yakın zamandan iyi bir örnek, OHT Peptide-3. Nükhet Duru'nun gençlik sırrı olarak bir çıktı, pir çıktı. Sonra reklama da başladılar gerçi ama olay zaten başını alıp gitmişti. Benzer bir alanda global bir örnek, Botoks. Hiç botoks reklamı gördünüz mü? Ben görmedim. Devamı bir sonraki yazıda...

Hiç yorum yok: